do. apr 25th, 2024
iphone 13 modellen vergelijken blog

De nieuwe iPhones lijken op het eerste gezicht niet veel te zijn veranderd. Maar is dat ook echt waar? Alle informatie, innovaties en vergelijkingen vind je in deze blog! 

Veel is hetzelfde gebleven, het ontwerp lijkt sterk op dat van vorig jaar, Ceramic Shield, Apple Pay, 5G en MagSafe-ondersteuning zijn ook beschikbaar op de nieuwe iPhone 13.

De iPhone 13 en iPhone 13 Mini worden nu gelanceerd met 128 GB aan opslagruimte en de iPhone 13 Pro en Pro Max worden nu geleverd met maximaal 1 TB aan opslagruimte. 

Het design van de iPhone 13

Net als bij de iPhone 12-serie zijn er dit jaar vier iPhone 13-modellen geïntroduceerd: De iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. 

De iPhone 13 en iPhone 13 Mini zijn verkrijgbaar in vijf kleuren: Roze, Blauw, Midnight, Starlight, Polarstern en Product RED. Het opvallendste verschil met zijn voorganger is de diagonale opstelling van het camerasysteem. Dit is zo gedaan omdat de cameralenzen groter en beter zijn.

De iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max zijn dit jaar verkrijgbaar in het nieuwe Sierra Blue, naast de vertrouwde kleuren Zilver, Goud en Graphite. 

In het algemeen is het ontwerp geen revolutie ten opzichte van de iPhone 12, hoewel de cameralenzen en camerabump groter zijn geworden en de notch aan de voorkant 20% kleiner is geworden. Met een 6,7-inch (iPhone 13 Pro Max), 6,1-inch (iPhone 13 / iPhone 13 Pro) en 5,4-inch (iPhone 13 mini) Super Retina XDR-display komt de iPhone 13-reeks ook heel dicht in de buurt van de iPhone 12-reeks. Maar de iPhones van de 13-serie zijn minimaal dikker (ca. 1/4 mm) en zwaarder (ca. 20 g) dan hun voorgangers.

iPhone 13 Pro ProMotion 

Beschikbaar op iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max!

Met de nieuwe iPhone 13 Pro-modellen zijn nu beeldsnelheden van 120 beelden per seconde mogelijk, maar dat kan veel batterij verbruiken. Dit is waar ProMotion om de hoek komt kijken! ProMotion past de beeldsnelheid automatisch aan aan wat je met jouw iPhone doet. Op die manier wordt een verversingsfrequentie van 120 alleen gebruikt wanneer dat echt nodig is of wordt waargenomen. 

iPhone 13 Chip 

Alle iPhone 13-modellen zijn uitgerust met de nieuwe A15 Bionic-chip. Deze is beter en sneller dan zijn voorganger de A14-chip en maakt ProMotion, een tot 2,5% langere batterijduur en een 25% helderder buitendisplay mogelijk. De nieuwe 5-core GPU maakt tot 50% snellere grafische prestaties mogelijk dan elke andere smartphonechip. 

iPhone 13 Camera 

De camerasystemen van de iPhones zijn uiteraard ook verbeterd, zoals reeds vermeld zijn de lenzen en de stoot groter dan bij de voorgangers. Er zijn beeldstabilisatoren toegevoegd en er zijn nieuwe functies toegevoegd: Macrofotografie, een verbeterde nachtmodus, fotografiestijlen, de filmmodus en Smart HDR 4.

Smart HDR 4 herkent nu tot vier verschillende personen op de nieuwe iPhones en optimaliseert afzonderlijk contrast, belichting en huidtinten, zodat iedereen er geweldig uitziet!

Macrofotografie iPhone 13 Pro

Beschikbaar op iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max! 

Dankzij het krachtige autofocussysteem kan de ultra-groothoekcamera scherpstellen op onderwerpen tot op een afstand van 2 cm. Overschakelen naar de ultragroothoekcamera gebeurt automatisch wanneer u dicht genoeg bij een onderwerp bent. Macro video’s zijn ook mogelijk, zelfs in slow motion en time-lapse modus. 

Fotografie stijlen iPhone 13

Beschikbaar op iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max!

Met de nieuwe functie Fotostijlen kun je jouw foto’s een persoonlijke look geven. De vier sjablonen zijn ‘Levendig’ voor heldere en briljante beelden, ‘Rijk Contrast’ voor donkere schaduwen en intense kleuren, ‘Warm’ voor gouden ondertonen en ‘Koel’ voor blauwe ondertonen. Je kan de sjablonen aanpassen, dus er zijn geen grenzen aan jouw creativiteit. Deze stijlen verschillen van conventionele filters in die zin dat alleen de juiste de gebieden worden aangepast, zodat bijvoorbeeld huidtinten natuurlijk blijven.

Nachtmodus iPhone 13 

Beschikbaar op iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max!

Voor de iPhone 13 Pro-modellen is de nachtmodus in elke camera verbeterd. De groothoekcamera vangt tot 2,2 keer meer licht op en de ultra-groothoekcamera 92%. 

Voor de iPhone 13 en 13 mini detecteert de nachtmodus ook scènes met weinig licht en past deze zich automatisch aan. 

Filmmodus iPhone 13 – Cinematic Mode

Met de nieuwe bioscoopmodus kun je Hollywood-films opnemen op je iPhone, althans dat is de reclamebelofte. Dit betekent dat je kunt filmen met een kleine scherptediepte en automatisch en handmatig scherpstelovergangen tussen onderwerpen kunt maken. Bovendien detecteert de camera in deze stand wanneer een nieuw onderwerp het kader nadert en stelt er automatisch op scherp. Scherptediepte kan ook worden aangepast na de opname, wat het uniek maakt voor smartphones.
De filmmodus is beschikbaar voor de groothoek-, tele- en TrueDepth-camera’s.

Is de iPhone 13 waterdicht?

Net als zijn voorgangers is de iPhone 13 niet helemaal veilig voor water. Alle iPhones in deze serie hebben een IP68-rating. Dit betekent dat de smartphones volledig beschermd zijn tegen stof en tot 30 minuten in water tot 6 meter diep kunnen. 

iPhone 13 Batterij

Zoals elk jaar heeft Apple aangekondigd dat deze iPhone een betere batterij heeft dan ooit tevoren. Met tot 2,5 uur langere batterijduur dan zijn voorgangers. De batterij is zelfs minimaal groter in deze telefoon. Helaas kun je, ondanks de 20% kleinere inkeping, het batterijniveau nog steeds niet als percentage zien. 

iPhone 13 en iOS 15

De iPhone 13 komt samen met iOS 15. iOS 15 biedt allerlei vernieuwingen en verbeteringen voor je telefoon. iOS 15 is de grootste update van Apple voor de iPhones van het jaar. Maar wat zijn deze vernieuwingenen verbeteringen? 

Om te beginnen krijgen verschillende apps een nieuw uiterlijk, bijvoorbeeld de Weer-app. Deze krijgt een geheel nieuw design met veel duidelijke informatie. Maar ook de Apple browser Safari wordt aangepast. De zoekbalk verhuist naar beneden zodat je meer ruimte op je pagina’s hebt en er worden tabgroepen toegevoegd. 

Daarnaast beschikt iOS 15 over nieuwe widgets, de nieuwe Focus mode, nieuwe Kaarten en kun je met FaceTime ook videobellen met Windows- en Androidgebruikers. Download iOS 15 in de Appstore om alle nieuwe features te ontdekken! 

Is de iPhone 13 het geld waard?

Ben je al een tijdje aan het wachten op een mooie upgrade voor je oude smartphone? Dan lijkt het erop dat de iPhone 13 echt wat voor jou is. Met de nieuwste iPhone’s kan je genieten van een krachtige chipset, een prachtige verbeterde camera en alle features die de nieuwste iOS 15 software met zich meebrengt. Maar is de iPhone 13 het ook waard? Dat hangt ervan af welk toestel je nu hebt. Heb je bijvoorbeeld vorig jaar de iPhone 12 aangeschaft, dan kan je waarschijnlijk beter een jaartje wachten op de iPhone 14. Maar heb je een van de toestellen onder de iPhone 12, dan is de iPhone 13 het zeker waard. 

Door Armondo

Reacties zijn gesloten.