wo. jun 12th, 2024

Chiptuning is een proces waarbij de computer opnieuw wordt geprogrammeerd, waardoor de motor binnen verschillende parameters werkt. De ECU-chip (electronic control unit) zit in het systeem en regelt de hoeveelheid lucht en brandstofmengsel in de auto. Wanneer je dit her programmeert, kun je de chip vertellen wat je met het mengsel wil laten gebeuren. De kosten hiervan kunnen afhangen van hoe je dit gedaan hebt. Een ECU-chip is een cruciaal onderdeel van de elektrische en computersystemen van de auto. De chip in het voertuig bestuurt een aantal verschillende systemen en zorgt ervoor dat ze te allen tijde goed worden gevoed.  Auto-chiptuning vervangt de standaardsoftware op de ECU en overschrijft deze voor nieuwe software. Deze software kan worden geprogrammeerd om de algehele prestaties van de auto te optimaliseren. Dit staat bekend als het opnieuw toewijzen van voertuigen omdat de ECU in wezen een programma is dat bepaalt hoe de motor werkt.

Waarom kiezen voor chiptuning?


Er zijn veel redenen om voor chiptuning voor voertuigen te kiezen. Ten eerste zal je merken dat de motor beter reageert als het gaspedaal wordt ingedrukt. Het totale vermogen van de auto zal merkbaar toenemen. Ook zal de vermogensafgifte soepeler verlopen, wat zorgt voor een veel veiligere rijervaring. Dit maakt het op zijn beurt ook gemakkelijker en veiliger om in te halen. Tijdens het rijden met een ‘normale’ snelheid zal je merken dat je minder brandstof verbruikt en daarnaast ook de ecologische voetafdruk minimaliseert. De gasrespons wordt verbeterd en het toerentalbereik wordt vergroot.

Wat zijn de brandstof effecten van chiptuning?

Veel mensen zeggen dat het opnieuw toewijzen van ECU geen invloed heeft op het brandstofverbruik; dit is echter technisch niet waar. Vanwege het proces dat betrokken is bij het opnieuw toewijzen van de ECU, zal er meer brandstof worden verbruikt om de toename van het vermogen te produceren. Als je echter de rijstijl aanpast om optimaal gebruik te maken van het verhoogde vermogen kan het brandstofverbruik worden verhoogd. Kleine dingen dragen bij aan een verbetering van het brandstofverbruik.

Welke invloed heeft dit op de levensduur van mijn motor?

Chiptuning zal uiteraard het vermogen van de auto verhogen. De betrouwbaarheid hangt af van hoe je rijdt en hoe je dus met de auto omgaat. Als je harder rijdt kun je natuurlijk verwachten dat je de levensduur van je motor verkort, maar dit is ook zo wanneer de motor afslaat zonder dat deze gechiptuned is, dat gaat ook ten koste van de duurzaamheid van de motor. Chiptuning belast de motor op geen enkele manier, dus het her programmeren zelf heeft geen invloed op de levensduur, alleen op de rijstijl.

Door Armondo