Deelnemen op Armondo?

Dat kan. Dit is mogelijk met het plaatsen van een bericht, of met een jaarlijkse link.

Lees verder

Wat is atomic force microscopy en wat kun je ermee? Wij leggen het uit

Veel wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd in een laboratorium. Het betekent werkplaats, naar het Latijnse labor wat werk betekent. Als medewerker word je analist genoemd en werk je voor een ziekenhuis, universiteit of in het bedrijfsleven. Laboratoria kunnen worden onderverdeeld in wetenschappelijke en toegepaste laboratoria. In de wetenschap zijn er laboratoria voor scheikundig, natuurkundig en biologisch onderzoek. Toegepast onderzoek vindt plaats in kwaliteitslaboratoria, forensische labs, bij bouwfysisch onderzoek en ook de ziekenhuislaboratoria voor diagnostisch onderzoek vallen hieronder. Om als analist aan de slag te gaan heb je minimaal mbo nodig, maar ook hbo-studies als chemie of biologie en medisch laboratoriumonderzoek leiden je op tot analist. Na een universitaire studie in de natuurwetenschappelijke sector kun je ook op een laboratorium komen te werken.

Een scheikundig laboratorium

De meeste laboratoria zijn gericht op de scheikunde. Hier worden stoffen die in de natuur voorkomen onderzocht of gezuiverd en stoffen die hier niet in voorkomen gemaakt. Veel onderzoek wordt uitgevoerd naar de aanwezigheid van bepaalde stoffen in bepaalde monsters van bijvoorbeeld de bodem, het leidingwater of in schoonmaakmiddelen. Onderzoek op atoomniveau hoort hier ook bij, dat gebeurt vaak met een elektronenmicroscoop.

Werken met microscopie

Materialen en machines die in deze laboratoria gebruikt worden, worden onder andere wereldwijd geleverd door diverse bedrijven. Denk hierbij aan atomic force microscopy en active vibration isolation. Bij atomic force microscopy is een vorm van elektronenmicroscopie waarbij met een naald het oppervlak van het te onderzoeken object op atomair niveau kan worden verkend. Door middel van de naald kan ook de molecuulstructuur worden gemanipuleerd. Door middel van active vibration isolation wordt het object vrij gemaakt van ongewenste trillingen. De kleinste trilling kan grote gevolgen hebben voor het erkenningsproces van de naald. De naald voert een constante kracht op het oppervlak uit en de mate waarin een bladveer doorbuigt is hoe de vorm van het oppervlak kan worden bepaald. Dit wordt gemeten door een strip aan de bladveer met een lichtbron te beschijnen en de reflectie van dit licht door lichtgevoelige sensoren te meten en is zeker niet eenvoudig. Voor diverse doeleinden zijn in de loop der jaren een scala aan verschillende naalden ontwikkeld die bijvoorbeeld ook elektrische lading kunnen meten.

Lees verder
telefoon-hoesje

De tijdlijn van de telefoonhoesjes

Sinds er telefoons bestaan zijn er ook al hoesjes geproduceerd. Voor elke telefoon waren er wel verschillende hoesjes te verkrijgen. Hoewel de keuze tegenwoordig erg breed is, was dit vroeger niet het geval. De hoesjes waren er in enkele kleuren en formaten, die voornamelijk goede bescherming bieden voor de telefoon. De hoesjes van tegenwoordig zijn van erg veel gemakken voorzien. Hiermee speelt de hoesjesfabrikant in op vele wensen van de consument. Want er zijn vele soorten consumenten die belang hebben bij verschillende hoesjes voor diverse situaties. Bijvoorbeeld een opberghoesje voor tijdens een uitgaansavond of concert en een fashion-hoesje voor tijdens de diners.

De eerste hoesjes

Nokia was in de tijd van de eerste telefoon toch altijd de marktleider op het gebied van telefoons. Ze konden bediend worden met verschillende knopjes en het typen ging allemaal erg moeizaam. De toetsenborden zagen er heel anders uit. Ook de toenmalige telefoonhoesjes waren erg anders. Toentertijd stopte je de telefoon in een soort tasje en maakte het hoesje vast door middel van klittenband die om de broekriem kon. Jouw telefoon zat nu goed beschermd in een ‘hoesje’. De beeldschermen waren toen ook nog een stuk kleiner. Daardoor was de kans ook klein dat deze kapot ging.

Eerste touchscreens

De eerste telefoons met touchscreen kwamen rond 2007 op de telecommarkt en toen waren er vele bedrijven die rond deze tijd ook touchscreen telefoons uitbrachten. Zo bracht Apple de eerste iPhone 2G uit en kwamen ook merken als Samsung en LG met nieuwe telefoons. Natuurlijk werden ook voor deze telefoon hoesjes gemaakt. De meeste telefoons waren op dit moment verpakt als de inhoud van een boek. De telefoon werd in een Oneplus 9 hoesje geklikt en dit hoesje was als een boek die je kon openen en sluiten. Naderhand werden er ook nog bumpers gemaakt. Dit beschermde slechts alleen de zijkanten van de telefoon. Telefoons stonden toen ook bekend om het snelle breken van de schermen als ze vielen op de zijkanten.

Smartphones van nu


Tegenwoordig zijn er vele smartphones op de telecommarkt te koop. De telefoons met knopjes worden slechts weinig gebruikt en ook bijna alle telefoons bezitten tegenwoordig over touchscreens. Er worden zelfs al vouwbare telefoons geproduceerd die vele mogelijkheden gaan bieden voor de toekomst van de telefoons. Ook is er een enorm aanbod voor telefoonhoesjes. Er zijn vele soorten hoesjes te koop voor alle telefoon. Zo zijn er tegenwoordig hoesjes met een soort knop op de achterkant. Deze knop is bedoeld om telefoons gemakkelijker vast te houden zodat de kans kleiner is dat ze uit de hand vallen. Daarnaast zijn er hoesjes die extra opbergvakjes bieden zodat je belangrijke items als pasjes en geld gemakkelijk mee kan nemen zonder dat je daar ruimte voor nodig bent in andere zakken.

Bron: www.oneplus-shop.nl

Lees verder

Black Friday Elektronica

Black Friday Elektronica is een voorbeeld van een groep producten waar je eigenlijk nooit klaar mee bent. Wanneer je eenmaal alles denkt te hebben, gaat de muis van je computer stuk, of besluit jouw laptop de geest te geven. Misschien heb je in de tussentijd wel besloten dat je echt professioneel aan de slag wilt met de computer en moet je op zoek naar een Macbook om jezelf de best mogelijke kansen te geven. 

Lees verder

Belangrijke melding: uw bijdrage

Bedankt voor uw bijdrage aan deze website. Het bedrijf wat ooit achter deze website zat is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van de website die u vandaag de dag ziet.