do. sep 12th, 2024

Heb je behoefte aan flexibele verlichting? Dan zijn railspots hiervoor een goede oplossing. Railspots zijn opbouwspots die je aan het plafond geïnstalleerde rails hangt. Aan deze rails, kunnen de spots gemakkelijk geschoven worden naar het punt dat jij wenst. Zo kun je een heel railparcours op het plafond aanbrengen en heb je overal waar je maar wilt verlichting.

Waarom kiezen voor railspots?

Er zijn tal van redenen waarom je zou moeten kiezen voor railspots. In de eerste plaatst voor de flexibiliteit. Door middel van de rails heb je optimale flexibiliteit. Je plaatst zoveel railspots als je wilt en je schuift ze naar een plek die je wenst en je hebt altijd verlichting zoals jij wilt. Daarom zijn railspots vooral ook zeer geschikt voor zakelijk gebruik. Denk aan een winkel. Als je winkelinrichting regelmatig vernieuwd, dan hoef je met railverlichting geen rekening te houden met je verlichting. De verlichting past zich aan jou aan. Heb je maar één aansluitpunt? Dan zijn railspots ideaal. Deze enige aansluitpunt is voldoende om meerdere lichtbronnen aan te sluiten door middel van railverlichting.

Railspots met LED

Tegenwoordig spreekt het eigenlijk vanzelf dat je kiest voor railspots met LED. Hiermee verlicht je op een duurzame wijze. De gebruikte stroom wordt efficiënter gebruikt en de ledlampjes gaan vele duizenden uren langer mee dan halogeenverlichting. Wel zijn er bepaalde zaken waar je met LED op moet letten. Het belangrijkste is bijvoorbeeld de lichtkleur. Hiermee wordt de witbalans bedoeld. Het spreekt vanzelf, dat als je railverlichting in een winkel of kantoor gebruikt, een wat fellere verlichting wenst dan thuis tijdens het tv kijken. Er zijn dan ook enkele lichtkleuren te onderscheiden. Zo is er warm wit voor als je sfeerverlichting wilt creëren. Afhankelijk van je werkzaamheden, kun je ook nog kiezen voor normaal wit of koel wit. Dit is vooral het geval als je railverlichting zakelijke gebruikt en moet zien welke werkzaamheden je uitvoert. Hou ook rekening met de CRI-index, in het Nederlands kleurweergave index. Deze geeft aan hoe authentiek de kleuren worden weergegeven. Dit wordt aangegeven met Ra. Een Ra van meer dan 80 zorgt voor een goede kleurweergave.

1 fase of 3 fase?

De belangrijkste keuze die je bij railspots moet maken, is de keuze uit 1 fase of 3 fase. Maar dan moet je wel weten wat dit inhoudt. 1 fase railspots zijn railspots die bediend worden door middel van één schakelaar. Je zet alle spots aan de rail of aan of uit. Voor meer flexibiliteit en bij de aanwezigheid van meerdere stroomcircuits, kies je beter voor 3 fase railspots. Het is dan mogelijk om bepaalde groepen spots aan te laten en een andere groep spots uit te schakelen. Bijvoorbeeld in een winkel, doof je ´s avonds de railspots en de railspots voor de etalage laat je branden. Railspots met 3 fase zijn dus in te delen in meerdere circuits en ieder circuit is met een andere schakelaar te bedienen. Let er wel op dat je zowel de rails als de railspots in de gewenste 1 of 3 fase kiest. Esthetisch gezien zien de rails en railspots met fase 3 er minder verfijnd uit. Ze zijn wat groter, want er moeten meerdere draden in verwerkt worden. Daarentegen geniet je wel van meer flexibiliteit en vermogen.

De mogelijkheden met railspots

Met railspots heb je dezelfde mogelijkheden als met opbouwspots die niet aan een rail hangen. Zo kun je de spots én rails aanschaffen in een bepaalde kleur. Zwart en wit zijn de meest voorkomende kleuren. Wil je naast het kunnen verschuiven nog meer flexibiliteit? Kies dan voor railspots die richtbaar zijn. De lichtstraal richt je dan ook op plekken waar je niet met de rails komt. Ook dimbare railspots zijn een optie. Zo kies je verlichting naar behoefte. Fellere verlichting als je wilt zien wat je doet en je dimt de railspots als je sfeerlicht wilt.

Door Armondo