ma. mei 27th, 2024

Tegenwoordig worden veel klussen en verbouwingen uitbesteed aan anderen, maar wil je nou zelf de handen uit de mouwen steken heb je natuurlijk wel het een en ander nodig. Zonder een goed gevulde gereedschapskist kom je namelijk niet ver. Zo zul je vaak meer nodig hebben dan wat spijkers, een hamer of een zaag. Je begint in je gereedschapskist eerst met een goede basis die eigenlijk iedere klusser nodig heeft, maakt niet uit of je net begint of al ervaren bent. Zo zijn een boormachine, een set handgereedschap, tesa tape en spijkers/schroeven al een goed begin. Deze gebruik je echter met name om dingen op te hangen of ergens aan te bevestigen, dus voornamelijk voor kleine, simpele klusjes. Wanneer je ook wat ingewikkeldere klussen aan gaat pakken, heb je alleen wel meer nodig dan de basics. Hieronder een aantal handige tips voor zowel beginnende als ervaren klussers.

 Wat heb je nodig ter bescherming?

 Wanneer je gaat klussen staat veiligheid natuurlijk voorop. Zo zal het je maar net gebeuren dat je een zware steen op je voet laat vallen of dat je een splinter of zand in je ogen krijgt. Om zo veilig mogelijk te werken heb je een aantal dingen nodig. Zo kun je een werkpak aanschaffen dat je eigen kleding beschermt tegen stof of vuil. Verder zijn werkhandschoenen en werkschoenen ook onmisbaar. Werkhandschoenen beschermen namelijk je handen tegen scherpe voorwerpen en zorgen ervoor dat je handen aan het einde van de dag niet helemaal kapot zijn. De werkschoenen zijn bijvoorbeeld goed wanneer je de eerder genoemde steen toch op je voet hebt laten vallen. Verder is een beschermbril ook heel handig om natuurlijk je ogen te beschermen. Vuil en stof in je ogen is namelijk geen pretje en kan ontzettend veel pijn doen.

Vijf handige tools voor beginnende klussers

Als beginnend klusser zijn er een aantal dingen die je echt in huis moet hebben wil je de klus goed kunnen klaren. Zo is een meetlint of rolmaat onmisbaar om precies en vakkundig aan de slag te gaan. Je wilt natuurlijk niet dat je een verkeerde inschatting maakt en je stoel dadelijk scheef staat. Verder zijn een zaag, een hamer en schroevendraaiers ook drie tools die niet mogen ontbreken in je toolbox. Als laatste is tape, en met name pvc tape, een echte aanwinst wanneer je gaat klussen, want het is natuurlijk algemeen bekend dat alles te maken valt met tape.

Vijf handige tools voor ervaren klussers

Wanneer je de smaak te pakken hebt met klussen en je hebt al menig probleem zelf op kunnen lossen, zou je jezelf een ervaren klusser kunnen noemen. Als ervaren klusser zul je ook gereedschap willen hebben dat jou kan ondersteunen bij je nieuwe projecten. Deze tools zullen het basis gereedschap dat je al hebt aanvullen, dus niet vervangen. Bovenstaand gereedschap zul je namelijk nog vaak zat nodig hebben. Een nieuwe, handig tool die niet te missen is in de toolbox van een ervaren klusser, is een boormachine met verschillende bitjes. Ook andere elektrische apparaten, zoals een decoupeerzaag en een schuurmachine zijn ontzettend handig bij veel klussen. Verder zijn een digitale multimeter en een striptang handig wanneer je met elektriciteit gaat werken, want je wil natuurlijk niet geëlektrocuteerd worden als je een stopcontact wil aanleggen.

Door Armondo