ma. jul 22nd, 2024

Nu we toch weer in de lockdown zitten is het soms ook wel leuk om de tijd op de ouderwetse manier te verdrijven door middel van een bordspel. Er zijn door de eeuwen heen natuurlijk talloze bordspellen gecreëerd, maar waarschijnlijk heb je van de meeste überhaupt nog nooit gehoord! Wij besloten dan ook om eventjes een paar geweldige bordspellen op een rijtje te zetten. Dat is niet alleen een leuke manier om de tijd te verdrijven, je verbreedt ook nog eens je horizon door to ervaren hoe men zich vroeger vertoefde tijdens verveling!

Backgammon

Backgammon spelen is iets wat door veel mensen ingewikkeld lijkt. In de werkelijkheid valt dat ontzettend mee. Je moet natuurlijk wel even goed de regels in het oog hebben. Het spel is een van de oudste spellen van de mensheid en wordt met twee mensen gespeeld. Het is een behendigheidsspel waar er ook dobbelstenen bij komen kijken. Er zit dus een dosis geluk in als element, maar over het algemeen is het toch zeker wel altijd de beste speler die wint. Net als schaken is het een ontzettend leuk spel om te spelen en kan de tijd vliegen als je een goede pot aan de gang hebt

Maar wat zijn de regels dan?

Dit is toch wel wat de meeste mensen willen weten aan het einde van de dag. Hoe win je nou eigenlijk. Als je kijkt naar het speelveld dan zal je zien dat het bestaat uit 24 gekleurde driehoeken. Iedere speler krijgt 15 stenen. Deze worden vervolgens verspreid over vier driehoeken. Er komen 2 stenen op veld 1, 5 stenen op veld 12, 3 stenen op veld 17, en 5 stenen op veld 19. De tegenstander doet dit ook maar dan gespiegeld. Dan begint een speler met het gooien van een dobbelsteen. Deze bepaalt hoeveel stappen je mag bewegen met de stenen. Degene die het eerst alles aan de andere kant heeft wint.

Rummy

Rummy is een spel wat gespeeld wordt sinds de jaren 30. Het is een heel simpel spel, maar het heeft wel een hele hoop diepgang. Iedere speler krijgt een aantal stenen met een bepaalde waarde. Je mag deze vervolgens op de tafel leggen. Er zijn ook combinaties waarmee je meerdere stenen tegelijkertijd kwijt kan. Aan het einde worden de punten van iedereen opgeteld, en hogere stenen betekenen ook meer punten De adder onder het gras is dat uiteindelijk degene met de laagste score wint. Je moet dus strategisch denken want anders kom je op de laatste plaats uit ook al was jij als eerste uit.

Schaken

Een oude vertrouwde denksport, veel mensen die nog nooit hebben geschaakt voelen zich vaak geïntimideerd door het spel. We zullen hier niet in de regels treden. Er zijn genoeg plekken en websites die je kunnen klaarstomen tot een volledige schaakmeester als je daar de motivatie voor hebt. Wat wel handig is om te weten is dat letterlijk over de hele wereld geschaakt wordt. Dat betekent dus ook dat je in het buitenland makkelijk een band met de mensen kan scheppen dankzij het spel. Het is dan ook niets voor niets een van de meeste bekende spellen in de mensenheugenis. 

Door Armondo