wo. jun 12th, 2024

Paracetamol is een veel gebruikt geneesmiddel om pijn te verlichten, koorts te verlagen en andere aandoeningen te behandelen. Het is een veilig en effectief vrij verkrijgbaar geneesmiddel wanneer het volgens voorschrift wordt ingenomen, maar het is belangrijk om de mogelijke voordelen en bijwerkingen te begrijpen, vooral wanneer het in grote doses of in combinatie met andere medicijnen wordt ingenomen.

Weten hoe je paracetamol veilig gebruikt, en wanneer je medisch advies moet inwinnen, is de sleutel tot het verkrijgen van de maximale voordelen van deze medicatie. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste voordelen en bijwerkingen van paracetamol, en hoe je het veilig kunt innemen.

Wat is paracetamol?

Paracetamol is een vrij verkrijgbaar geneesmiddel in de vorm van tabletten en capsules. Over-the-counter betekent dat er geen doktersrecept nodig is om het te kopen of toe te dienen. Paracetamol is een zwakke opioïde (een soort geneesmiddel dat inwerkt op het centrale zenuwstelsel om pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen). Het wordt vooral gebruikt om pijn te verlichten, maar ook om koorts te verlagen en de symptomen van bepaalde aandoeningen zoals hoesten en migraine te verlichten. Het is niet altijd noodzakelijk om paracetamol in te nemen voor hoofdpijn. Veel mensen vergissen zich erin hoeveel ze zelf kunnen doen. Leer meer hierover op 123hoofdpijnweg.nl.

Voordelen van paracetamol

Paracetamol is een effectieve pijnstiller, daarom wordt het gebruikt om pijn en koorts te verlichten, hoesten te verlichten en ontstekingen te verminderen. Bovendien wordt het ook gebruikt om het risico op pijn bij bepaalde aandoeningen zoals jicht te verminderen.

Keelpijn, ook bekend als “keelontsteking”, is een veel voorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door de veel voorkomende bacterie Streptococcus. De bacterie kan keelpijn en koorts veroorzaken, die kunnen worden behandeld met een antibioticum. De grootste zorg bij de behandeling van keelpijn is dat het kan leiden tot een ernstigere aandoening, zoals meningitis (een infectie die de bekleding rond de hersenen en het ruggenmerg aantast) of andere infecties die ernstige complicaties kunnen veroorzaken. Paracetamol is een effectieve behandeling van keelpijn door zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het is beter dan niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) zoals ibuprofen en aspirine, omdat het niet de gastro-intestinale bijwerkingen heeft die met deze medicijnen worden geassocieerd.

Verlicht hoofdpijn

Veel hoofdpijn wordt veroorzaakt door een veel voorkomende aandoening, migraine genaamd, die bijzonder pijnlijk is en uren kan duren.

Paracetamol is vaak het eerste medicijn waartoe mensen zich wenden als ze hoofdpijn hebben. Het is een milde pijnstiller en ontstekingsremmer, waardoor het effectief is bij het verlichten van hoofdpijn en het verminderen van de pijn. Het wordt ook algemeen als veilig beschouwd om regelmatig te nemen, in tegenstelling tot sterkere pijnstillers. Het is belangrijk te onthouden dat hoofdpijn door veel andere dingen dan een onderliggende medische aandoening kan worden veroorzaakt. Als u regelmatig hoofdpijn heeft waarvan u denkt dat het verband houdt met uw medicatie, moet u met uw arts praten.

Verlicht een hoest

Hoesten wordt meestal veroorzaakt door irritatie of ontsteking in de luchtwegen.

Hoestmiddelen werken vaak als ontstekingsremmers en pijnstillers, en paracetamol is daarop geen uitzondering. Het kan hoest verlichten door zijn ontstekingsremmende en hoestonderdrukkende werking. Hoest kan bijzonder hevig zijn wanneer u verkouden bent of een luchtweginfectie heeft, maar kan ook worden veroorzaakt door roken of alcoholgebruik. Als u denkt dat uw hoest verband houdt met een onderliggende aandoening, moet u uw arts raadplegen.

Vermindert het risico op leverschade

Hoewel het risico op leverschade door paracetamol zeer laag is, is het belangrijk voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zoals antidepressiva en epilepsiemedicijnen, om zich bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen.

Leverschade door geneesmiddelen is zeldzaam, maar kan optreden als u gedurende een te lange periode te veel van een bepaald geneesmiddel gebruikt. Als u vreest dat u te veel paracetamol hebt ingenomen, of als u twijfelt, moet u met uw arts spreken. Leverschade door paracetamol is onwaarschijnlijk, omdat de lever in staat is medicijnen te verwerken en veilig af te voeren. Als u echter te veel paracetamol gebruikt, kan uw arts u adviseren voorzichtig te zijn met het gebruik van alcohol om het risico op leverschade te verminderen.

Hoe paracetamol veilig in te nemen

Neem uw paracetamol altijd in zoals voorgeschreven door uw arts. Neem nooit meer dan de aanbevolen dosis. Lees altijd het etiket van het geneesmiddel en volg alle instructies op. Neem niet meer in dan wat wordt aanbevolen, ook al voelt u zich beter. Bewaar alle geneesmiddelen buiten het bereik van kinderen.

Wanneer medisch advies inwinnen?

Als u uw paracetamol niet regelmatig inneemt, of als u niet zeker weet hoeveel u moet innemen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Als u ernstige hoofdpijn, koorts of pijn krijgt terwijl u paracetamol gebruikt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Als u denkt dat u of iemand anders meer dan de aanbevolen dagelijkse dosis paracetamol heeft ingenomen.

Overdosis paracetamol

Symptomen van een overdosis paracetamol zijn misselijkheid, braken, maagpijn, roodheid of blaarvorming van de huid, vermoeidheid, slaperigheid, verwarring, gedragsveranderingen en gevoeligheid voor licht. In zeldzame gevallen kan iemand een ernstige allergische reactie krijgen, zoals huiduitslag en zwelling rond de mond en ogen. Deze symptomen treden meestal op nadat iemand een hoge dosis heeft ingenomen, die meestal veel hoger is dan de aanbevolen dagelijkse dosis. Ze moeten onmiddellijk worden behandeld met intraveneuze vloeistoffen of natriumbicarbonaat, gevolgd door een middel tegen misselijkheid, zoals anti-zuurtabletten. In zeldzame gevallen kan het innemen van een hoge dosis paracetamol ernstige leverproblemen veroorzaken.

Een overdosis paracetamol kan dodelijk zijn, en het is belangrijk dat mensen medische hulp zoeken als ze denken dat ze te veel paracetamol hebben ingenomen.

De meeste mensen die een schadelijke hoeveelheid paracetamol binnenkrijgen, voelen zich na een overdosis goed en ervaren geen negatieve symptomen. Het is belangrijk dat mensen weten dat een overdosis paracetamol kan leiden tot ernstige leverschade en zelfs de dood, dus het is belangrijk om medische hulp te zoeken.

Er is geen specifiek antidotum voor een overdosis paracetamol, en de behandeling is grotendeels symptomatisch. Mensen moeten gehydrateerd blijven en behandeld worden voor symptomen zoals misselijkheid of maagpijn. Een overdosis paracetamol kan een ernstige aandoening zijn, en het is belangrijk te onthouden dat medische hulp nodig is als iemand een buitensporige hoeveelheid paracetamol heeft ingenomen.

Interacties tussen paracetamol en andere geneesmiddelen

Bepaalde medicijnen die gebruikt worden om de bloeddruk te verlagen kunnen het risico op nierschade verhogen als ze samen met paracetamol worden ingenomen. Het innemen van paracetamol met deze medicijnen kan het bloed verdunnen en het risico op bloedingen verhogen. Het nemen van paracetamol met deze medicijnen kan uw lever harder laten werken, wat leidt tot potentieel gevaarlijke bijwerkingen. Te veel paracetamol innemen kan het risico op afhankelijkheid van antidepressiva verhogen, en ook het risico op zelfmoord.

Alternatieven voor paracetamol

Aspirine is een sterkere pijnstiller en wordt in verband gebracht met een hoger risico op maag-darmklachten, maagbloedingen en een verhoogd risico op bloedstolsels. Ibuprofen is goedkoper en heeft minder bijwerkingen, maar wordt in verband gebracht met irritatie van het maagslijmvlies en een verhoogd risico op maagzweren. Tylenol is minder effectief dan paracetamol, maar heeft minder bijwerkingen. Het veroorzaakt geen leverschade, maar wordt in verband gebracht met irritatie van het maagslijmvlies. Medicijnen zonder recept, zoals paracetamol, zijn niet zo effectief in het verlagen van koorts als medicijnen op recept, zoals ondansetron, dat wordt gebruikt om misselijkheid te behandelen die gepaard gaat met bepaalde medicijnen, zoals chemotherapie.

Door Armondo