do. apr 25th, 2024
Hersenletsel

Ook als het hersenletsel langer geleden was, is het zinvol om het te behandelen. Van sommige problemen heb je ook niet meteen last. Er zijn lichamelijke klachten die pas later optreden, zoals spasticiteit of verkorting van de spieren. Ook geheugen-, concentratie- en denkstoornissen kunnen pas later merkbaar zijn of erger worden.

Hersenletsel heeft veel uiteenlopende kenmerken. Soms heb je de kenmerken, maar heb je geen hersenletsel of andersom. De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.

Mensen met hersenletsel of hun familieleden hebben soms ideeën over het herstel daarvan, die weliswaar logisch lijken maar niet kloppen. Die ideeën kunnen je zelfs op een dwaalspoor brengen.

Niet-Aangeboren Hersenletsel

Hersenletsel klinkt voor veel mensen als een ver-van-mijn-bed-show, maar komt in Nederland helaas vaak voor. Zo heeft één op de vier mensen een hersenaandoening, waarvan ruim 15% te maken heeft met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). De oorzaak van dit hersenletsel is uiteenlopend; hersenbloeding, herseninfarct, een hersenschudding of whiplash als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk. De gevolgen zijn echter ingrijpend. Zo raken veel mensen overgevoelig door het hersenletsel. De ernst van een hersenletsel is van buitenaf lastig in te schatten. Een NAH behandeling lijkt de oplossing om het leven met een hersenletsel dragend te maken.

De basis van het postcommotioneel syndroom

Wanneer je lijdt aan het postcommotioneel syndroom, zijn specifieke hersenstructuren uit balans geslagen door de impact van het ongeval. Daardoor raakt de communicatie tussen de hersengebieden in je hersenen verstoord. Dit komt doordat het oude patroon in de hersenen verstoord is.

Heb jij je hoofd gestoten, een klap ontvangen of een ongeluk gehad? Is hierbij je hoofd geraakt of geschud geweest en ervaar je daardoor blijvende klachten, ook enkele weken na het voorval? Wellicht heb je een hersenschudding. Een hersenschudding gaat relatief snel over. Wat veel mensen niet weten, is dat deze hersenschuddingsklachten nog maanden of zelfs jaren kunnen aanhouden. Je hebt dan zeer waarschijnlijk het Postcommotioneel Syndroom (PCS).

Diagnose en behandeling van post-hersenschudding syndroom

Wanneer na een hersenschudding klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreekt men van een postcommotioneel syndroom (PCS). Ondanks dat de meeste mensen snel herstellen na een hersenschudding, wordt de laatste jaren de diagnose PCS steeds vaker gesteld. Met het uitspreken van deze diagnose door de specialist voelt de patiënt zich erkend. Maar is hij daar ook mee geholpen? De oproep wordt steeds sterker om uiterst terughoudend te zijn om deze diagnose te stellen. Het etiket PCS kan namelijk niet alleen de patiënt, maar ook behandelaren op het verkeerde been zetten.

Volgens sommige definities spreek je van postcommotioneel Syndroom als er ten minste sprake is van minstens 3 van de volgende symptomen: hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, geïrriteerdheid, concentratie- en geheugenzwakte, slapeloosheid, hypersensitiviteit voor geluid en licht.

Door Armondo