ma. jul 22nd, 2024

Elke dag koken kan lastig zijn; het kost tijd, je moet steeds weer iets nieuws bedenken en je weet niet altijd of je wel de juiste dingen in huis hebt. Een oplossing die veel mensen hierom kiezen, is meal preppen, oftewel je maaltijd voorbereiden. Laten we eens kijken naar wat jij hierin kan doen om je dagelijks wat tijd te besparen. Dit zijn onze tips voor handig en praktisch je maaltijd preppen!

Wat is meal preppen?

Laten we eerst kijken naar wat meal preppen precies is. Zoals we al zeiden, is dit het voorbereiden van je maaltijd – maar wat moet je je daar nou bij voorstellen? In feite komt het erop neer dat je op één dag (soms twee, afhankelijk van je tijd) alle voorbereidingen treft voor het avondeten van komende week.

Oftewel, je snijdt, kookt of bakt dingen op en bewaart ze in de koelkast of vriest ze in, zodat je op de dag zelf alleen nog maar de ingrediënten bij elkaar hoef te voegen of de ingevroren maaltijd te ontdooien. Dit is ideaal om tijd te besparen, maar ook als je af wil vallen; je kunt precies bepalen hoeveel je elke dag eet – en ook wát.

Bereid de week voor

Het belangrijkste aan meal preppen is dat je van tevoren goed weet wat de planning van de komende week zal zijn. Werk je veel ’s avonds, ga je uiteten, krijg je een eter te gast? Alles beïnvloedt de voorbereidingen die je gaat treffen.

Als je weet welke dagen je gaat eten, wordt het tijd om te bepalen wát je gaat eten. Stel je boodschappenlijstje samen aan de hand van wat je de komende dagen wil gaan eten. Je kunt ook inkopen doen voor twee weken of zelfs een hele maand, maar dan is het belangrijk dat je precies weet wat je komende weken elke dag wil gaan eten en dat je genoeg ruimte in de vriezer hebt voor de gerechten die niet lang goed blijven. Toch raden we zelf eerder aan om het prepwerk – en dus ook de boodschappen – per week te doen.

Tupperware en diepvrieszakken

Onmisbaar voor het meal preppen is voldoende tupperware en diepvrieszakken. Het beste is om tupperware van hetzelfde merk te halen met de dezelfde grootte; zo zijn ze makkelijker op te stapelen in de koelkast of vriezer. De diepvrieszakken zullen helpen bij het bewaren van bijvoorbeeld saus of rijst; druk het vervolgens zo plat mogelijk zodat het minder ruimte inneemt en sneller ontdooit wanneer je het uitlegt.

Er bestaan daarnaast tegenwoordig ook speciale prep-bakjes. Deze zijn voorzien van verschillende vakken zodat je meerdere etenswaren apart van elkaar kan bewaren. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld kip bereid hebt waarvan je een deel in een andere maaltijd gebruikt.

Snijden en bereiden

Nu komen we aan bij waar het allemaal om draait: het preppen zelf. Kijk goed naar wat je allemaal gaat eten en welke ingrediënten je hiervoor nodig hebt. Vervolgens ga je dan ook álles doen: ingrediënten voorsnijden én klaarmaken. Het handige aan preppen is dat je dubbel werk kan besparen. Heb je bijvoorbeeld twee gerechten met broccoli, dan kan je dit in één keer koken en verdelen over verschillende bakjes of zakjes.

Wat wel belangrijk is om rekening mee te houden, is dat je warm eten – bijvoorbeeld iets wat je gekookt of gegrild hebt – niet direct in de koelkast of vriezer kan zetten. Zorg dat het eerst goed afgekoeld is. Het beste is om eten maximaal twee dagen in de koelkast te bewaren. Ga je iets een dag of meer later eten, vries dit dan in. Ingevroren eten is nog zo’n drie maanden goed. Heb je zelfs geen tijd voor het voorbereidingswerk? Dan kan je via websites als www.fuelyourbody.nl/ reeds geprepte maaltijden kopen.

Etenstijd!

Nu je al het harde werk achter de rug hebt, en alle etenswaren netjes hebt bewaard in bakjes en zakjes, kan je week beginnen. Ben je laat terug van werk en moet je nog sporten? Dan hoef je enkel de gegrilde aubergine, het zakje rijst en de sperzieboontjes uit de koelkast te halen, op te warmen en eten maar! Moet je ingevroren gerechten eten? Dan is het aan te raden om het de dag van tevoren al in de koelkast te leggen, zodat het geleidelijk kan ontdooien.

Zolang je dit wekelijks volhoudt, kan je elke dag zonder al te veel tijd kwijt te zijn, genieten van je zelf voorbereide meal prep maaltijd. Verandert er plots iets in je schema? Geen paniek, dan bewaar je het gerecht dat je zou eten voor een andere dag, of als stevige lunch. Het werk is immers toch al gedaan.

Door Armondo