wo. jun 12th, 2024

Crypto is tegenwoordig overal. Je hoort het wekelijks in het nieuws: je buurman verdiende veel geld met zijn Bitcoin, en op sociale media lijkt het alsof iedereen flink investeert.  Allemaal leuk en aardig, maar hoe begin je nou met crypto als je er nog niks van weet? TechGirl to the rescue! In dit artikel leggen we je in vier simpele stappen uit hoe ook jij makkelijk kan beginnen met crypto.

Als je net begint en nog je weg aan het vinden bent in de cryptowereld, kan het verstandig zijn om te beginnen met crypto via een cryptocurrency broker. Dit is een tussenpartij tussen de koper (jij dus) en de cryptocurrency exchange (de beurs). Door je aan te melden bij een broker kun je zonder voorkennis cryptocurrency kopen en kun je snel en eenvoudig aan de slag. Nadeel is dat je meestal minder functies en een kleinere aanbod munten hebt, maar vanaf het begin van crypto is er geen enkel probleem. Daarom leggen we in dit artikel ook uit hoe je crypto aanschaft via een broker.

Via de broker LiteBit heb je bijvoorbeeld alsnog de keuze uit 46 verschillende soorten munten. Daarnaast is LiteBit Nederlands en biedt deze je een eigen wallet, waar je veilig je aangeschafte cryptomunten in kan bewaren. Ook kan je gewoon met iDEAL je cryptomunten betalen en uitbetalen, wat via een exchange vaak niet mogelijk is.

Hét stappenplan om te beginnen met crypto

Stap 1 – Kies de juist crypto broker voor jou

Hierboven werd al kort het verschil tussen een broker en een exchange besproken. Als je de keuze hebt gemaakt dat je wil beleggen via een broker, dan zijn er alsnog veel verschillende soorten brokers om uit te kiezen. Elke broker heeft z’n eigen voor- en nadelen, dus verdiep je goed in wat voor jou belangrijk is.

Als je belegt in crypto via een broker betaal je altijd een fee over je aankopen, omdat de broker er als dienst tussen zit en het je makkelijker maakt. Hoe hoog de fee is, verschilt per broker. Zo heb je brokers die een hele lage fee hebben, maar waarbij je minder aanbod hebt en de opties en functionaliteiten heel basic zijn. Ook is de support bij deze brokers vaker af- dan aanwezig. Hierboven bespraken we ook LiteBit al. Deze broker rekent een wat hogere fee, maar dan kan je ook 24/7 rekenen op hulp als je er toch even niet uitkomt. Erg fijn dus als je nog aan het begin staat van je crypto-avontuur.

Stap 2 – Maak een account aan bij een crypto broker

Vervolgens maak je een account aan bij je gekozen crypto broker. Plan hier wel even wat tijd voor in. De meeste brokers verifiëren namelijk je identiteit aan de hand van je paspoort of ID-kaart. Zo’n verificatie is natuurlijk alleen maar goed gezien de veiligheid, maar het kost wel iets meer tijd dan alleen je naam en e-mailadres invullen.

Je zal ook zien dat je tijdens het aanmelden veel verschillende verificatiemomenten tegenkomt. Laat je hier niet door tegenhouden! Het is immers alleen maar om het beleggen voor iedereen zo veilig en betrouwbaar mogelijk te houden.

Stap 3 – Verdiep je in de verschillende cryptomunten

Dit is misschien wel een van de belangrijkste stappen bij het beleggen in crypto. Door je in te lezen over hoe beleggen werkt en uit welke cryptomunten je kunt kiezen, kom je erachter hoe de cryptomarkt in elkaar zit. Zo kan je verstandige en weloverwogen beslissingen maken over wat je wil aankopen. Natuurlijk hoef je niet álles door en door te weten over crypto (de techniek erachter is namelijk best ingewikkeld), maar door je in te lezen in het hoe en wat weet je waar je je geld aan uitgeeft.

Bij het verdiepen in de cryptowereld is het ook verstandig om te kijken wat de koers doet. Dit kan je doen door gedurende een aantal dagen een aantal cryptomunten te volgen en te kijken wat de koers met de waardes van de munten doet.

Er zijn ontelbaar veel boeken en internetpagina’s met informatie over crypto en beleggen in het algemeen. Zelf kan ik je het boek ‘Blondjes beleggen beter’ erg aanraden. In dit boek vertelt Janneke Willemse op een luchtige manier wat alle termen rondom beleggen inhouden. Ze gaat niet heel diep in op crypto’s, maar het geeft je wel een goede introductie in de wereld van beleggen.

Stap 4 – Kies een cryptomunt en schaf deze aan

Heb je het idee dat je je voldoende ingelezen hebt en voel je je vertrouwd? Yeah, dan is het tijd om een cryptomunt aan te schaffen! Via je broker zoek je de munt die je wil kopen, vul je het aantal in en bevestig je de aankoop. Dit is in grove stappen hoe het eraan toegaat, maar het precieze aankoopproces zal per broker een beetje verschillen. Het fijne aan beleggen in crypto via een broker is dat het verkopen van een cryptomunt op precies dezelfde manier gaat

Door Armondo

Reacties zijn gesloten.