ma. mei 27th, 2024
energie-besparen-tips-thuis

Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 2.730 kWh elektriciteit. Bij een prijs van €0,22 per kWh, zorgt dat voor een jaarlijkse elektriciteitsrekening van meer dan €600. Door zuinig om te gaan met energie in huis, help je het milieu een handje én kun je je energierekening verlagen. Een win-winsituatie dus. Wij geven je graag tips over hoe je effectief energie bespaart in huis. Profiteer vandaag nog!

Energie besparen met zonne-energie

Als je dan toch elektriciteit verbruikt, doe het dan zo groen mogelijk! Zonnepanelen zijn hier een goede optie voor. Voor zonnepanelen is het vaak wel nodig om een investering te doen. Maar die investering verdien je vaak verrassend snel terug. Als de zonnepanelen te veel energie opwekken kun je dit teruggeven aan het net. De opgewekte elektriciteit kun je ook inzetten om warm water op te wekken met een zonneboiler. Op deze vorm van zonne-energie krijg je subsidie.

Energiezuinig wassen

Een wasdroger wordt als een echte energieslurper in huis gezien. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 400 kWh elektriciteit per jaar aan het drogen van hun wasgoed. Het is daarom interessant om je voor de aanschaf van wasdroger goed te verdiepen in de verschillende soorten drogers zodat jij het meeste energie kan besparen en voor de meest energiezuinige droger kan gaan. 

Vervang vroegtijdig huishoudelijke apparaten

Veel huishoudens vervangen huishoudelijke apparaten pas als deze niet meer werken, maar het is veel beter voor het milieu en vaak ook beter voor je energierekening om eerder je oude vriezer, wasdroger of televisie gedag te zeggen en te vervangen. Het stroomverbruik van deze apparaten is namelijk het afgelopen decennium aanzienlijk gedaald. Dit zal je dan weer terugzien op de elektriciteitsrekening.

Kijk naar energielabels

Als je een huishoudelijk apparaat gaat vervangen door een nieuw exemplaar, koop dan een energiezuinige variant. Zuinige apparaten zijn vaak duurder dan een minder zuinig exemplaar, maar het verschil verdien je terug in stroomverbruik. Met een energielabel kan je precies zien hoe energiezuinig een apparaat is. De labels variëren van A t/m G waarbij A het zuinigst is en G en minst zuinig. Bij wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers bestaat ook het label A++ of A+++.

Door Armondo

Reacties zijn gesloten.